su 18.12.2022 klo 18
Kalliosali
järjestys tai ainakin siihen pyrkiminen on hallitsijan, luojan ja hoivaajan päämäärä. Järjestys-arkkityypeillä pyritään luomaan illuusio asioiden hallinnasta ja hallittavuudesta sekä hoitava tila ja hetki hallitsemattoman keskelle.

hallitsija – Barokkimusiikin universumin arkkityyppisin hallitsija on ilman muuta Aurinkokuningas, joka oli suuri taiteenrakastaja ja tärkeä mesenaatti.
Hallitsija-musiikki on sävelletty hallitsijaa varten, kertomaan hallitsijasta tai hallitsevasta asemasta käsin. Hallitseva hahmo niin hallitsija-ohjelmassa kuin ranskalaisen barokin historiassa on Jean-Baptiste Lully, joka hallitsi yksinvaltiaan ottein Aurinkokuninkaan hovin musiikillista estetiikkaa. Lullyn ja Aurinkokuninkaan lisäksi hallitsija-ohjelmassa vierailevat suurjumala Apollo – auringon laulun, soiton ja parannustaidon jumala ja rakkaudenjumala Amor, joka hallitsi suurintakin hallitsijaa, eli Apolloa, joka kuvainnollisesti edusti Louis XIV:ta.
Aurinkokuninkaan tanssittavaksi kirjoitettiin läjäpäin tanssisarjoja, joiden muoto vakiintui käyttöön myös tanssittomiin yhteyksiin pitkäksi aikaa. Tällä kertaa eri säveltäjien teoksista koottu sarja tanssitaan autenttis-hallitusti ja todennäköisesti barokkihallitsijoiden makuun hallitsemattomasti.

luoja – Luoja-arkkityypille on tyypillistä jumaluuskompleksi, joten mikäpä sopisi luoja-arkkityypille paremmin kuin Jumalalle sävelletty musiikki. Luoja-arkkityyppiin liitetyt ominaisuudet tulevat pitkälti kristinuskon ja sitä edeltäneiden uskontojen jumalakuvasta. Arkkityyppinen luoja on yleinen hyväntekijä, ilahduttaja ja järjestelijä. Luoja haluaa laittaa asiat kuntoon, ja haluaa siitä myös pisteet kotiin.
Luoja-ohjelmassa kerrotaan luoja-Jumalan hyvyydestä, hänen kuolevaisille järjestämästään taivaallisesta ilosta ja rauhasta sekä ylistetään Luojaa Buxtehuden, J.S. Bachin ja Händelin kirkkomusiikilla.

hoivaaja – Arkkityyppinen hoivaaja pyrkii tuomaan hyvää oloa ympärilleen. Affekti- ja humoraaliopin kielellä hoivaaja-arkkityyppinen musiikki siis liikuttaa ennen kaikkea veri-perusnesteeseen liitettyjä rakkauden, ilon ja turvallisuuden perustunteita.
Kliseisempää (eli arkkityyppisempää) hoivan ilmenemää kuin kehtolaulua laulava äiti on todennäköisesti mahdotonta keksiä, joten valitsimme hoivaohjelmaan tietenkin barokin ajan kehtolauluja. Samalla saadaan todistettua, että kliseitä parjataan suotta: niistä tulee turvallinen olo, ja turvallisuudentunne on elintärkeä.
Kehtolaulujen lisäksi ollaan muutenkin unisissa ja sumuisissa tunnelmissa Dowlandin ja Locken fantasioissa.
Konsertin aikana Jungin arkkityyppien maailmasta sekä taiteen hoitavasta vaikutuksesta kertoo jungilaisesta teoriasta ammentava kuvataideterapeutti Johanna Wahlbeck, tavalla, joka on samalla kollektiivinen rentoutusharjoitus.